Според дизайнерката Вера Уанг, сватбената рокля е повече от просто рокля, а е олицетворение на живота на жената, която я избира и мерило за нейната креативност. Сватбената рокля е един от най-важните избори за сватбения ден.

Кралица Виктория е променила идеята за сватбената рокля изцяло, въпреки че е била само на 20 като се е омъжила, нейното влияние се усеща в сватбената мода и днес. Бяла рокля и воал са стандартното сватбено облекло за модерната булка, а преди роклята на кралица Виктория, младоженките обличали рокли от тежки материи като кадифе.

Цветовете били всякакви, бяло се обличало основно през лятото, когато било толкова топло, че другите цветове не били подходящи.

 

Следващата голяма промяна за булчинската рокля била появата на конфекцията по време на индустриалната революция. Магазините за конфекция дали на булките свободата да избират от различни модели и материи сватбени рокли. Рокли, които не са си шили сами или не са били носени от техните сестри или приятелки. Рокли, които са направени сякаш специално за тях.

По време на голямата депресия и фокусът върху основните потребности на хората като храна и ежедневно облекло, булчинската рокля губи от блясъка и екстравгантността си, които си възвръща след подема на икономиката и които продължава да добавя към силуета си и до днес.  В момента има огромен избор от модели, силуети и материи, като се започне от модел тип русалка, мине се през дълги плажни рокли и се стигне до класическата рокля тип „принцеса“, с пристегнато бюстие и обемна пола. Повече за типовете рокли и моделите подходящи за различните типове фигури, можете да прочетете в статиите ни Типове сватбени рокли според фигурата и продължението Типове сватбени рокли според фигурата II.

 

Ако имате нужда от помощ с избора на сватбена рокля, както и с цялостната организация на вашата сватба, ние от сватбена агенция Инанна, с радост ще ви помогнем.