От Георги Стоянов

Ресторантът е може би най-важната част от сватбеното ви тържество. Там вие и гостите ви прекарвате най-голяма част от времето на празничния ден, там хапвате (основно гостите, вие не чак толкова), там се забавлявате. Освен това парите за кувертите са и основото перо в бюджета на едно сватбено тържество. Затова трябва да бъдете внимателни в избора на ресторант.

Първи в избора на ресторант за сватбени тържества попадат ресторантите на хотели по няколко причини:

  • Обикновено са по-просторни;
  • Имат опит в организацията на сватбени тържества;
  • Повечето ресторанти към хотели предлагат бонус – подобаващо украсен апартамент за първата брачна нощ и преференциални цени за гостите ви от други градове;
  • Ако сватбата е през топлите месеци и има подходяща градина, градината може да бъде чудесно място за посрещане на гостите и основното тържество.

Една от най-хубавите сватби, на които съм присъствал беше в един хотел близо до Варна със страхотна градина и басейн, където най-издържливите приключихме в 4 сутринта. Един от възможните недостатъци на градинското тържество е наличието на други гости в хотела, заради които може да се наложи по-ранен край на забавите. Затова препоръчвам планиски хотел през лятото и пролетна или ранно-есенна дата за сватба на морето. Така ще можете и да получите и по-добри цени на стаите за гости.

Друга хитринка е да наемете ресторанта на някой скъп хотел, а да настаните гостите в някой тризвезден на пешеходна близост от мястото на купона.

Ако не това е начина, по който си представяте вашия специален ден, друг не по-лош  вариант е ваш любим ресторант или ресторант препоръчан от приятели или сватбения ви агент, където да хапнете, да пийнете и после или на клуб, или по домовете. Задължително е да  се информирате за опита на управата и на персонала на ресторанта в организирането на сватбени тържества, защото управителят и сервитьорите могат  да помогнат  вечерта да върви перфектно или да оставят лек горчив привкус у вас и вашите гости. Затова разровете форуми, разпитайте приятели, хапнете като клиенти в рестораните, които сте набелязали. Вашият сватбен консултант може много да ви помогне като препоръча ресторанти, от които са останали доволни други негови клиенти.

След като номинирате 2-3 ресторанта, следват срещите с управителите. Търсете професионално отношение и грижа за вашите специални изисквания. Коменитирайте примерните менюта, които ще ви предложат, обсъдете алкохола и безалкохолните. Обсъдете дали в цената е включен процент сервиз, а ако не e, дайте да се разбере, че ще оставите добър бакшиш само в случай, че останете доволни. Така намалявате риска от кисели сервитьори на празничния си ден.

Единственото нещо, с което ви препоръчвам да не правите компромис е големината на ресторанта. Хубаво е да има достатъчно място за сватбената маса, DJ-я, място за танцуване и ритуали. Добре е и да е възможно такова разположение на масите за гости, че всички да имат добра видимост към сватбената маса и дансинга. В противен случай, рискувате приятното си  прекарване, както и това  на гостите. Не се подлъгвайте по лъскавия вид на някой по-малък ресторант, а по-добре се спрете на някой по-стар “соц” ресторант. Срещу малко по-голяма инвестиция в украса, можете да го направите перфектното място за вашето специално тържество.

Друг интересен начин за празнуване е сватбено тържество тип коктейл. Наемате зала или решавате, че дворът на  къщата на кумовете ви е идеалния за тази цел и се захващате за работа. Наемате добър декоратор, фирма за кетъринг услуги, DJ и сте готови. Не забравяйте обаче, че все пак седенето прав и танцуването 3-4 часа не е за всеки. Помислете за булката, особено ако ще е с обемна сватбена рокля и високи обувки, помислете и за по-възрастните си роднини, свикнали с традиционното празнуване на сватби. И тук вашите основни задачи са да се осведомите добре – говорите с вашия сватбен агент, потърсете във форумите, поговорите с приятели.

Преди да завърша, ще степенувам по важност изискванията към ресторанта за сватбеното тържество:

  1. Простор
  2. Качество и количество на храната
  3. Добри,  опитни и отзивчиви управител и сервитьори
  4. Достатъчен брой паркоместа
  5. Отдалеченост от други жилищни сгради
  6. Градина за изнесен ритуал и за самото тържество, в случай че се интересувате от градинско събитие и изнесен ритуал

За финал, ще ви споделя основополагащото правило на петте П-та: Предварителна подготовка предотвратява провала на предприятието. Дали сватбеният ви ден ще бъде в 5-звезден хотел на брега на морето, дали в луксозен ресторант, дали в кварталната кръчма, или на поляна в планината, за да си прекарате добре, трябва да се потрудите и да обмислите добре детайлите.  Ако искате да мислим, приоритизираме и взимаме решения заедно, ние от сватбена агенция Инанна сме на разположение.