За някои булки, изборът на сватбената торта е също толкова важен, колкото и изборът на сватбена рокля. Тортата може да символизира част от връзката на младоженците, да олицетворява техния статут или да допълва избраната тема на сватбеното тържество.

Тортата за сватбата на принцеса Даяна и принц Чарлс е била висока около 1.50 м, украсена с Уиндзорски марципан и произведена в две копия – в случай, че на едното се случи нещо на сватбения ден. Тортата за сватбеното тържество на принц Уилям и Кейт (на снимката) е традиционна английска плодова торта, класическа и елегантна, декорирана с около 900 изящни захарни цветя.

 

Историята на сватбените сладкиши е дори още по-невероятна от съвременните кралски избори. В древен Рим, бракът се е считал за сключен, след като младоженецът е размазвал ечемичена торта върху главата на булката. В средновековна Англия, младоженците са изяждали заедно няколко кравайчета. Този обичай е трябвало да им донесе благоденствие в бъдещия съвместен живот.  Неомъжените гости си взимали парченце от сватбената торта, което поставяли под възглавницата си с надеждата, че ще сънуват избранника, с когото ще сключат брак в най-скоро време.

Модерните дизайни на сватбени торти варират от семпли варианти, които напомнят бродерията на булченската рокля до екстравагантни решения като:

  Торта във формата на iPod

 Триизмерна торта с лика на булката в истински размер, очевидно подбрана от доста егоцентрична бъдеща съпруга

  Торта – футболен стадион, която сигурни сме, е била избрана от младоженеца

 

 

 

 

 

 

 

Ако, сред толкова много традиционни и модерни решения, имате нужда от помощ в избора на сватбената торта за вашето тържество, ние от сватбена агенция Инанна с удоволствие ще ви помогнем.