Един разговор с клиенти наскоро ме хвърли в размисъл за това какво печелят младоженците от работа със сватбен агент. Ето как подготвения и организиран сватбен агент може да ви бъде полезен:

1. Да ви спести време. Ужасно много време. Няма да търсите в интернет, няма да се се срещате с неподходящи подизпълнители, няма  да купувате алкохол в деня преди сватбата, ще имате доверен човек, който ще може да свърши почти всичко вместо вас.

2. Да ви помогне с информация. Сватбеният агент познава пазара, познава в детайли особеностите на сватбеното тържество. Ще ви даде ценни съвети за неща, за които никога не бихте се сетили.

3. Да ви окаже помощ с хипер активни роднини. Случва се някоя майка, баща, а понякога и леля, да покаже завиден интерес към сватбата на детето/племеника си и да държи да вземе дейно участие в подготовката. И когато младите предпочетат да приемат „помощта“ вместо да се противопоставят, на помощ идва сватбеният агент, който може да отстои позицията на младоженците, без да накърни чувствата на напористия роднина. Спомям си една сватба, на която по майчина инициатива бе нает оркестър, чийто репертоар е бил актуален през 80-те, но пък за сметка на това се ширеше на най-добрата маса и се черпеше обилно пред одобителния поглед на мама. Ние с управителя на ресторанта, младоженците и голяма част от гостите умирахме от срам, но бяхме безсилни.

4. Да ви спести нерви. Звъни ви телефонът в 21:30. Обажда се управителят на фирмата ангажирана с озвучаването и осветлението и ви съобщава, че ще му трябват 4 часа, за да прибере техниката си. „Какво ме вълнува това ?“ –ще си помислите. При овъртайм от  600 лв. на час имате 2 400 причини да вдигнете кръвно, да направите ужасен скандал и да не мигнете цяла нощ. Когато имате добър сватбен агент, телефонът, който ще звънне, е неговият. И половин час след това заедно с управителя на фирмата ще са намерили решение, което ще ви струва 24 пъти по-малко.

В деня на сватбата няма да се чудите къде са чашите за изнесената церемония, кумовете носят ли си кръщелните за църквата, питките в ресторанта ли са. Ще има кой да координира действията на всички подизпълнители, за да не се окаже, че видеооператорът пуши навън по време на първия ви танц.

Ако свърши бялото вино по средата на тържество, ще има кой да отиде да купи, без да се налага да чупите пръсти и да се чудите кой от родата не е пил и може да помогне.

5. Да ви спести пари. Добрият сватбен агент ще защитава вашите интереси, ще се бори да постигне по-добри условия, където е възможно. Случавало се е парите, които съм спестявал на клиентите ми, да надвишават хонорара ми.

6. Да сбъдне мечтите ви. Искате изнесената ви церемония да се проведе на хижа Ястребец, докъдето се стига само с лифт, или на паркинга на магазин Практикер, за което трябва да водите тежки преговори с управата на магазина. Искате да разрежете тортата с истински меч. В последния момент се сещате, че изпълнение на живо на песента за първия ви танц би било чудесна идея. Искате лалета през септември. Смятате, че ретро автомобил ще е чудесен аксесоар за сватбените ви снимки. Добрият сватбен агент ще се постарае всичко да се случи, както го искате като ще свърши цялата работа вместо вас.

7. Да ви предпази от взимане на грешни решения (но не и да ви предпази от самите вас). Ще ви дам пример със сватба, на която голяма част от гостите, в т.ч. младоженецът и булката, спяха в хотела, в който щяха да се проведат изнесената церемония и тържеството. Няколко месеца преди това на младоженецът му бе хрумнала идеята да вземат булката от семейната му къща в едно село на 60 км. от хотела. Няколко пъти предупреждавах младоженците, че идеята не е добра, но не ме послушаха. В крайна сметка го направиха по техния начин, но в края на вечерта всички бяха много изморени и изнервени.

8. Да осигури допълнителна сигурност при общуването си с подизпълнителите. Имах случай, в който клиентите ми избраха независимо от мен фото и видеозаснемане на извънпазарно ниски цени. Предупредих ги, че това не е добра идея, но те решиха да рискуват. Освен че останаха без фотосесия и вечерта беше много напрегната, в крайна сметка клиентите, които в случая ми бяха и приятели, си получиха снимките 6 месеца след сватбата с караници и нерегламентирано допълнително доплащане. Всички подизпълнители, препоръчани от сватбен агент, поемат ангажимент както към клиента, така и към сватбения агент. По този начин клиентите се чувстват далеч по-сигурни, че няма какво да се обърка нито на сватбения ден, нито след това.

9. Да ви стопли. На единствената ми зимна сватба досега, младоженецът излезе с официалните си обувки за зимната фотосесия в южния парк. Един час по-късно тичаше с премръзнали крака към колата. Като се качи, го помолих да се събуе, за да не замръзне съвсем и с мръсна газ отпрашихме към пазара в кв. Иван Вазов, откъдето му купих нови термочорапи. Благодарността в очите му беше трудна за описване.

Ако искате и вие да оставите организацията на вашето сватбено тържество в ръцете на професионалист, свържете се с Жоро да обсъдите изискванията ви и заедно да решите как може да ви бъде най-полезен.

Photo credits: Бони Бонев, Ники Митев, Цветелина Делийска, Камелия Атанасова