С тази статия ще започнем една поредица, в която ще разгледаме популярните есенни теми за сватби, ще споделим любопитни факти и ще ви  вдъхновим с различни идеи. След отминаващото лято, в което на почит бяха ярките цветове, морските теми и градинските сватби, идва сезонът на меките цветове, слънчогледите, тиквите и красивите багри на есенните листа.

Ще започнем със слънчогледите, не само защото са цветята символизиращи слънцето, което постепенно ще става все по-оскъдно, а и защото имаме личен сантимент към тях. В началото на връзката ни с Жоро, много специална за нас беше песента на Стефан Вълдобрев „Фойерверк“ и по-специално частта, в която се пее „ти си моето слънце, аз съм твоят слънчоглед.“ Обмисляхме слънчогледова тема за сватбеното си тържество, но по ред причини слънчогледите отстъпиха място и остана само златистият им цвят. Въпреки това, слънчогледите винаги ще заемат специално място в ценностната ни система и във възприятията ни за красота.

Като се подготвях за темата, толкова се вдъхнових, че нищо чудно да направим още една сватба за някоя кръгла годишнина с такъв основен мотив. Ще ви държим в течение.

Слънчогледите. Слънчогледите са слънчевите цветя, символи на топлина, щастие, лоялност и дълголетие. Уникални са със способността си да даряват енергия, както  в прекия, така и в преносния смисъл и в това отношение са истински огледален образ на слънцето, което ни предоставя топлина и светлина. С искрящите си жълти венчелистчета, слънчогледите и визуално приличат на слънца и това ги прави подходящ избор за сватби и други весели поводи. Има различни видове слънчогледи – с по-големи и по-малки главички, вариращи от светло жълто до жълто с нюанси на залез.

Слънчогледите произхождат от Америка, където в продължение на векове са отглеждани като ценен източник на храна.  Използвани са като религиозни символи, както и като символи на вечната и непреходна красота на природата, оценени и пресъздавани най-вече от импресионистите.

Уникалното им поведение, при което слънчогледите променят ъгъла на цветната си част, така че да е винаги насочена към слънцето се нарича фототропизъм, е вплетено в много митове и е символ на лоялност и постоянство. Лоялността и постоянството са две от основните качества, на които се крепи стабилния брак, за това и символиката на цветята, наред с въшната им прилика със слънцето, е предпочитана от бъдещите младоженци.

Слънчогледите са особено подходящи за есенна сватба, тъй като цъфтят от Юли до Септември – могат да се намерят сезонни, свежи цветя и заради слънчевата си символика и красивия жълт цвят, който се асоциира с началото на есента. Можете да ги вплетете в основните детайли от тържеството:

 Сватбените покани

♥ Сватбената торта

♥ Сватбената украса

 Номерата на масите

 Букетите на булката, кумата и шаферките

♥ Бутониерите

 Подаръчетата на гостите

Въпреки че вече е Септември, все още не е късно да организираме мечтаната от вас есенна сватба. Ако искате да се омъжите през есента и имате нужда от помощта на професионална сватбена агенция, обадете ни се да поговорим как можем да би бъдем най-полезни.